A bél immunrendszere – Dr. Josef Jonáš nyomán

1916-ban történt az a felfedezés, hogy a Bacterium coli egy bizonyos törzsével fertőződött katonákat nem támadta meg a tífusz, még annak ellenére sem, hogy ezzel a betegséggel közvetlen kapcsolatba kerültek. A Coli baktérium képes volt az igen agresszív kórokozót háttérbe szorítani.

A bél mikro flórájának is van jelentősége az immunvédelem szempontjából!

Beszélhetünk szimbiózisról (az emésztőrendszerben található több ezer különféle mikroorganizmus hasznos, kölcsönös és kiegyensúlyozott együttéléséről), illetve diszbiózisról (ami az említett egyensúlyi állapot felborulását jelenti).
A belekben mintegy 1020-féle baktérium található. A szájüregtől indulva és a végbél irányába haladva a baktériumok száma fokozatosan növekszik, a sterilnek mondható alsó nyelőcsőtől kezdve a végbél közelében már 1012 db/mm3 mennyiség található.
A baktérium-flóra „kiszorító” tevékenysége mellett a bél nyálkahártyájának is van védelmi feladata. Ez, a tápcsatornán bejutó nem kívánatos anyagok, elemek felszívódásának megakadályozása. Ilyenek lehetnek por, pollen, élelmiszer adalékok, mezőgazdasági vegyszerek, akár idegen eredetű mikroorganizmusok és azok toxinjai is. Az immunvédelem feladatát a nyirokrendszerhez tartozó ún. Peyer-plakkok és számos apró nyirokcsomó látja el a vékony– és vastagbél területén.
A diszbiózis számos kellemetlenséget tud okozni: rontja a bélfalak immuntulajdonságait, csökkenti a vitamin és tápanyag ellátást, de legfőképpen elősegíti a toxinok és idegen eredetű fehérjék bejutását a szervezetbe.
A bélflóra károsodás okai lehetnek: gyógyszerek (antibiotikumok, hormonok, antidepresszánsok), radioaktív anyagok, nehézfémek (ólom, kadmium, higany), vegyi anyagok, mikroorganizmusok. És ne feledkezzünk meg az érzelmi alapú stresszről!

Mit kínál megoldásként Dr. Josef Jonáš?
A bélszimbiózis visszaállításában, a táplálkozási reform mellett, a méregtelenítésnek is jelentősége van. Mikroba eredetű toxinokat és gócokat számol fel a Joalis ColiDren, a nyirokrendszert tisztítja a Lymfatex, nehézfémeket és radioaktivitást eliminál az Antimetal és Ionyx készítmény. Szóba jön még – allergiás reakciók esetén – az Analerg, és antibiotikum terheltség esetén az ATB nevű Joalis készítmény.

Dr. Munkácsi Katalin
Egészségnevelő Stúdió

Shopping Cart
Scroll to Top