A curry fűszer képes megsemmisíteni a rákos sejteket

A nyelőcsőrák évente több millió ember halált okozza az egész világon. Ráadásul a gyógyulási esélyek – néhány más daganattal szemben – igencsak alacsonyak. Az utóbbi öt évben a felépültek aránya tizenkettő és harmincegy százalék között mozogott.

Brit tudósok csoportja felfedezte, hogy a jól ismert indiai fűszer, a curry egyik összetevője képes megsemmisíteni azokat a sejteket, amelyek a nyelőcsőrák kialakulásáért felelősek. Konkrétan a kurkumin nevű anyagról van szó, ami egy természetes sárga színezőanyag, melyet a kurkumából (és más vele rokon növényből) vonnak ki. A kurkuma a curry alkotóeleme, mely pontosan az az anyag, mely jellegzetes sárga színt kölcsönöz a fűszerkeverékeknek.

A laboratóriumi tesztek során a kurkuma molekulái képesek voltak 24 óra elteltével elkezdeni megsemmisíteni a rákos sejteket. Ráadásul arra is rákényszerítették őket, hogy önmagukat likvidálják.

Ezzel a felfedezéssel egy corki tudós csoport állt elő a rákkutatás Központjában. Eredményeiket a Britsh Journal of Cancer című szakmai folyóiratban publikáltáFk. A csoport főnökének, Sharon McKenna véleménye szerint a kutatás reményt kelt a tekintetben, hogy a jövőben a kurkumint – mint hatékony nyelőcsőrák-ellenes anyagot – gyógyszerek alapanyagaként is felhasználják.

Ezen kívül a kurkumin az immunrendszert is stimulálja, és így az Alzheimer kór ellen is hatékony lehet.

Forrás: MF DNES 2011.11.11

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top