A kismamák vitaminszükségletei II.

Bár életünk minden szakaszában fontos odafigyelni a kellő vitaminbevitelre, de talán még a fontosnál is fontosabb ez akkor, amikor valaki kisbabát vár. A folytatásban tovább nézzük milyen vitaminokra van szüksége egy kismamának.

Az E-vitamin hasznos a spontán vetélés kivédése szempontjából, ezenkívül részt vesz a szervezet anyagcsere folyamataiban, erősíti az immunrendszert, tágítja az ereket, vérnyomás csökkentő és vizelethajtó hatása is ismert. Fontos tudni, hogy a szervezetbe kerülve 60-70%-ban a széklettel ürül. Spenót, brokkoli, kelbimbó, tojás fogyasztása javasolt a napi mennyiség biztosítása érdekében. 

   

A vas az élethez nélkülözhetetlen ásványi anyag, fontos alkotórésze a hemoglobinnak, melynek legfőbb feladata az oxigén és a széndioxid szállítása. A szervezet vastartalma tehát nagyban befolyásolja, hogy mennyi oxigén jut el a szövetekhez, agyhoz, májhoz, izmokhoz. Hiányában fáradékonyság, szédülés, szellemi teljesítőképesség csökkenés alakul ki, tartósabb ideig fennálló vashiány pedig vashiányos vérszegénység kialakulását eredményezi. A nők gyakran szorulnak vaspótlásra a menstruáció miatti vérvesztés és a várandósság ideje alatti tartalékok felélése következtében. Egy várandós anyukának a terhesség alatt 1000 mg vasra van szüksége, melyet a táplálkozással nem lehet biztosítani, ezért profilaktikus célból a 20. terhességi héttől vaspótlásra van szükségük, annak érdekében, hogy ne alakuljon ki vashiányos anémia, amely növeli a koraszülés, a méhen belüli növekedés visszamaradását, retardáció kialakulásának kockázatát. Lehetőség szerint éhgyomorra reggeli előtt fél órával C-vitaminnal együtt ajánlott a szedése, mert segíti a vékonybélből való felszívódás. Antacid szerrel, magas rosttartalmú élelmiszerekkel, spenóttal egyidőben történő fogyasztása nem ajánlott, vasfelszívódást gátló hatásuk miatt. Mellékhatások között szerepel a fémes íz és a székrekedés, mely kellemetlenséget okozhat a kismamának. Megoldást nyújthat az aszalt gyümölcsök, lekvárok fogyasztása, és némiképp enyhül a fémes íz, ha éhgyomorra történik a vaspótló készítmény bevétele. 

Magyarország talaja jódban igen szegény, ezért a legtöbb embernek szüksége van pótlásra. A vérben jelenlévő jódionok a pajzsmirigy számára fontosak, hogy képes legyen hormonja, a tiroxin előállítására. Ez a hormon a trijódtironinal együtt elősegítik a sejtek oxigénfelvételét, ezáltal az anyagcserét is szabályozzák. Hosszan tartó jódhiány esetében a pajzsmirigy megnagyobbodik, az agyi funkciók lelassulnak, és a jódhiányos kismama esetében pedig a magzat pajzsmirigyműködése is zavart 17 szenved, mely által súlyos szellemi fejlődési zavar, kretenizmus alakulhat ki. 

A kalcium, mint ahogyan azt már korábban is említettük főként az egészséges csontokért és fogakért felel, de szerepe van az idegrendszer működésében és a véralvadásban egyaránt. A terhesség időszakában 1200 mg kalciumra van szüksége a szervezetnek. Az első trimeszterben a magzat idegrendszerének fejlődésének és a csontrendszer kialakulásához szükséges a kalcium, a második és a harmadik trimeszterben a fogak fejlődéséhez és a csontozat folyamatos növekedéséhez elengedhetetlen a további kalciumpótlás. Mivel a magzat a kismamától vonja el a számára szükséges mennyiséget, elengedhetetlen a pótlás, annak érdekében, hogy a megakadályozzuk a hiányállapot következtében kialakuló betegségeket, mint a rachitist, csontlágyulást vagy a csontritkulást. 

A kismamák gyakran kelnek reggelente kellemetlen izomgörccsel, mely magnéziumhiány miatt alakul ki. Jótékony hatása közé tartozik kiváló savkötő tulajdonsága, ami megoldást jelent a terhesség alatt gyakran jelentkező gyomorégésre. A magzat szempontjából pedig jó hír, hogy csökkenti a koraszülés és a vetélés kockázatát.

A folsav létfontosságú a várandósság ideje alatt, ugyanis hiányában a magzatnál bizonyos fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott hátgerinc kialakulásának kockázata fokozódik. A megtermékenyítést követően a petesejtnél nagyszámú osztódás indul meg, mely során rengetek sejt keletkezik. Ezek a sejtek egyre kisebbek lesznek, nem válnak szét egymástól, össztérfogatuk pedig nem nagyobb, mint a petéé volt. A külső felszínen megjelenő barázdák miatt nevezik ezt a szakaszt barázdálódásnak, melynek eredményeként létrejön a szedercsíra vagy más néven, morula. 

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top