Aminosavak élettani hatásai I-II.

Az aminosavakról elmondható, hogy számos kulcsfontosságú élettani folyamatban szerepet játszanak. Táplálékaink jellemzően többféle aminosavat tartalmaznak, változó arányban, így nehezen megoldható egy-egy aminosav célzott bevitele, melyben segítségünkre lehetnek az étrend-kiegészítők.

Már egyetlen aminosav hiánya is komoly gondokat tud okozni, legyengíti az immunrendszert, emésztési problémákat okoz, meggyorsítja az öregedést, fáradtságot idéz elő, és utat enged a különböző allergiák kialakulásának. Minden sejtnek szüksége van rájuk, mert a regenerálódástól kezdve a bőr egészségén át a kalcium csontokba való beépüléséig mindenre hatással vannak. Tehát minden embernek létfontosságúak, nem beszélve a sportolókról.

Az esszenciális aminosavakat a testünk egyáltalán nem, vagy csak olyan kis mértékben álltja elő, hogy mindenképpen külső forrásból kell bevinnünk őket. Fontos szerepet játszanak a nem esszenciális aminosavak-, illetve egyes hormonok előállításában is. A nyolcféle esszenciális aminosav közé tartoznak a következők: l-fenilalanin (phenilalanin), valin, leucin, izoleucin, lizin, treonin, triptofán, metionin.

A nem esszenciális aminosavakat egy átlagembernél a szervezet is képes előállítani, ha megfelelő a táplálkozással bevitt anyagok minősége és mennyisége. 

Az aminosavak elsődleges forrásai az állati eredetű táplálékok, így a marhahús, a sertéshús, a csirkemell, a pulykamell vagy a halak. A növényi forrásokban gyakran nem mindegyik aminosav van jelen, ezért, ha egyoldalúan étkezünk, vagy vegetáriánus étrendet követünk, akkor hiánybetegségek alakulhatnak ki. Szintén probléma lehet a nem jól megtervezett fogyókúra, amikor az esetleges vitaminhiányt még tetézhetjük az aminosavak elégtelen mennyiségével is.

L-fenilalanin

Az L-fenilalanin vagy phenilalanin a szervezetünkben tirozinná alakul, és az agyi folyamatok és az anyagcsere megfelelő működéséhez is szükséges. Emellett segíti az agyban az ingerületek átvitelét, és a pajzsmirigy hormontermelését.

A hiányának jellemző tünetei a depresszió, az étvágytalanság és a kognitív funkciók egyre súlyosbodó rendellenességei, a nehéz gondolkodás, illetve az összefüggések átlátásának hiánya. Elsődleges forrásai az élelmiszerekben a baromfi- és marhahús, a hal, a tejtermékek, a tojás és néhány olajos mag.

Lizin

A lizin is az immunrendszert támogatja, hiszen részt vesz az antitestek előállításában. A szervezetben pedig fontos szerepe van az izomfehérje előállításában, ezért testépítők gyakran fogyasztják edzés után, hogy az izmokat ért mikrosérüléseket meggyógyítsák.

Valin

A valin szabályozó szerepet lát el a szervezet energia-háztartásában, és támogatja a szövetek regenerálódását. A vércukorszint beállításában is fontos szerepe van, míg az idegrendszernél jelentkező kedvező hatásai a testünk működését befolyásolja.

Ennek az aminosavnak is a különféle hústípusok az elsődleges forrásai, kiegészítve a tejtermékekkel, a szójával és a gombával.

Metionin

A metionin az emberi testben a taurin, a cisztein és a glutation előállításához kell, ezek alapvető fontosságúak a szervezet működésében. A májunk megfelelő működéséhez is szükséges, és részt vesz a zsír lebontásában, illetve feldolgozásában.

Az élelmiszerek között a húsfélékben, a tejtermékekben, a szójában, az olajos magokban, a fokhagymában és a hagymában, illetve a lencsében is megtalálható.

Leucin

A leucin a test nitrogén-háztartásának egyensúlyát biztosítja, és fontos része van az energiaellátás szabályozásában. Nagyobb mennyiségben van jelen az izomszövetben, és kiválóan támogatja nem csak az izomsejtek, de a bőr és a csontok regenerációját is.

A táplálkozással főleg a marha-, sertés- vagy csirkehússal, tejtermékekkel, szójával, csicseriborsóval, lencsével, zabbal vagy kukoricával lehet bevinni.

Treonin

A treonin segít a szerin és glicin szervezeten belüli előállításában, és kiemelkedő szerepe van az idegrendszer, a szív- és érrendszer, illetve a máj működésében. Mivel részt vesz a testünk fehérje-egyensúlyának fenntartásában, így hiánya súlyos tünetekhez vezethet.

Ezt az aminosavat is a húsfélékkel, tejtermékekkel, szójával és magokkal tudjuk bevinni.

Izoleucin

Az izoleucin segíti az izmok edzés utáni regenerálódását, lebontásával a test újra energiával láthatja el az izomszöveteket. Hiánya tüneteket okozhat, melyeket sokszor kevernek össze az alacsony vércukorszint jellegzetességeivel, így mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges hozzá.

Az elsődleges forrásai az élelmiszerekben a különféle húsfélék, a hal, a tojás, a lencse, a szója és az olajos magok.

Triptofán

A triptofánnak az elsődleges feladata a szerotonin előállításának támogatása, ez a vegyület felelős az ingerületek átviteléért a testben. Ha nem megfelelő mennyiséget viszünk be belőle, az álmatlansághoz, depresszióhoz és a testsúly hirtelen növekedéséhez vezet. Szintén fontos a vércukorszint beállításakor, és a koleszterin májba történő szállításában, ahol azt semlegesíti a szervezetünk.

Az étkezés során a húsfélékkel, hallal, tejtermékekkel, rizzsel, szójával és olajos magvakkal vihetjük be a szervezetünkbe.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top