Az alfája az omega3

Az emberi szervezet nem képes az esszenciális zsírsavak bioszintézisére, mivel nem rendelkezik azokkal az enzimekkel, melyek omega-3 illetve omega-6 pozícióban kettős kötést lennének képesek létrehozni. Így ezen esszenciális zsírsavakat, mint az esszenciális omega-6 zsírsavat, az LA-t és az esszenciális omega-3 zsírsavat, az ALAt a táplálékkal kell bevinnünk.

Az első vizsgálatokat, melyek az omega-3 zsírsavak egészségmegőrző szerepére irányultak, a grönlandi eszkimók körében végezték, közel 20 éves időszakon át. Ez idő alatt nagyon sok kedvező élettani hatást állapítottak meg.

A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet.

A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3-zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük javult, gyorsabban értették meg a feladatokat, és javultak az iskolai eredményeik. A gyermekek számára, körülbelül 14 éves kor eléréséig rendkívül fontos az optimális bevitel, mivel ezen kor eléréséig fejlődik a gyermekek agya a legnagyobb mértékben.

A szervezetbe kerülő transz zsírsavak a táplálékból származnak. A természetben a kérődző állatok előgyomrában zajló erjedés során képződnek transz izomer zsírsavak, amelyek ezt követően beépülnek az állat húsába és megjelennek annak tejében is

Az omega-3 és az omega-6 hosszú szénláncú zsírsavak fontos szerepet játszanak az emberi idegrendszer korai fejlődésében is. Kutatók egyre több aktív egészségvédő komponenst detektálnak mind növényi, mind állati eredetű élelmiszerekben, amelyek valószínűsíthetően csökkenteni tudják a krónikus betegségek kialakulásának rizikóját.

A leginkább kutatott állati élelmiszerből nyerhető, aktív élettani hatásokkal rendelkező komponens az omega-3-zsírsav, amely megtalálható például lazacban, tonhalban, makrélában. A két legfontosabb omega-3-zsírsav az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). A DHA esszenciális forrása a sejtek membránját felépítő foszfolipideknek, ennek kiemelten fontos szerepe van az agyban és a retinában, és elengedhetetlen ezen szervek egészséges működéséhez. Több száz klinikai vizsgálat kutatta az omega-3-zsírsavak fiziológiás hatását, olyan krónikus betegségeknél, mint daganatos megbetegedések, rheumatoid arthirtis, psoriasis, szív- és érrendszeri megbetegedések, Crohn betegség, és legfontosabb szerepét a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében állapították meg. Azonban az omega-3-zsírsavak fogyasztásának lehetnek váratlan, negatív következményei is, mint megnyúlt vérzési idő, növelheti a haemorrhagiás stroke kialakulásának kockázatát, vagy az LDLkoleszterol szint növekedés következhet be. Egy másik csoport, ami hasonlóan nagy népszerűségnek örvend az utóbbi években az állati eredetű funkcionális élelmiszerek körében, a probiotikumok. Ezek élő mikroorganizmusok, amelyek pozitív hatással vannak az emberek egészségére, ezen tulajdonságuk felfedezése a Nobel-díjas Metchnikoff érdeme. A legfontosabb élelmiszerekhez hozzáadott probiotikumok a Lactobacillus acidophilus, L. johnsonii La1, L. reuteri, L. GG, és a L. casei Shirota. Jó hatással vannak az emésztőrendszerre, az immunrendszerre, a vizeletelvezető rendszerre, terápiás és preventív hatásuk van rák, allergia, magas vérnyomás és megemelkedett koleszterinszint esetén. A közelmúltban felfigyeltek a prebiotikumok jótékony hatására. Ezek olyan nem emészthető komponensek, melyek kedvező hatással vannak a gazdaszervezetre azáltal, hogy fokozzák a colonban az egészségre kedvezően ható baktériumok aktivitását és fejlődését. Ugyancsak nem növényi eredetű élelmiszer a linolénsav (CLA), aminek antimutagén hatását fedezték fel. A CLA nagy mennyiségben van jelen szarvasmarhában, bárányban, csirkében és lazacban.

Érdemes több omega 3 zsírsavat fogyasztani, segít csökkenteni a szervezeten belüli omega 6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit. Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega 3 és az omega 6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Érdemes több omega-3 zsírsavat fogyasztani, segít csökkenteni a szervezeten belüli omega-6 túlsúlyt, enyhítve az emiatt kialakult betegségek tüneteit. Szervezetünk akkor működik optimálisan, ha az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat megfelelő arányban vesszük magunkhoz.

Óvatosan bánjunk a magvakkal, a szezámmag, a napraforgómag, a fenyőmag, és a mogyoró gazdag omega-3 források, túlzott mennyiségben fogyasztva megnövelik az omega-3 szükségletet. Ha csökkentjük az omega-6 bevitelt, azzal csökken az omega-3 igény is, és javul a növényi forrásokból bevitt omega-3 zsírsavak hasznosulásának hatékonysága. A halolaj ALA-t, és emellett nagy mennyiségű EPA-t és DHA-t tartalmaz. Az omega-zsírsavak előnyei közül a gyulladások csökkentését emelik ki a legtöbbször. Csökkenthetik a trigliceridszintet, és jelentősen mérsékelhetik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a vérnyomást, rugalmasabbá teszik az érfalakat és hígítják is a vért.

A linol- és az alfa-linolénsav nevét adó lenolaj az egyetlen olyan növényi olaj, amely többet tartalmaz az omega-3 zsírsavakból, mint az omega-6 változatból. Az olajok összetétele komoly különbségeket mutat.

Horváth Norbert gastro coach

 

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top