Az allergiák sokszínűsége

Korunk egyik legelterjedtebb, legtöbb embert érintő betegsége az allergia. Az új megbetegedések száma világszerte folyamatosan emelkedik, hazánkban jelenleg minden második ember számíthat arra, hogy élete során allergiás tünetei jelentkeznek. 

Az allergia multifaktoriális megbetegedés: kialakulását, lefolyását, kezelésének sikerét számos tényező befolyásolja. A veleszületett hajlam mellett az allergiás tünetek manifesztációjában és lefolyásában jelentős szerepet játszanak egyes allergének, környezeti hatások, valamint pszichés és szociális tényezők. 

Az allergia igen heterogén tünetcsoport, melynek közös jellemzője, hogy a szervezet fokozott immunválasszal (specifikus ellenanyag termeléssel) reagál normális esetben ártalmatlan környezeti ingerekre. A tünetek kialakulását az immunrendszer hiperszenzitivitása és hiperreaktivitása mellett az egyes szervek érzékenysége határozza meg. Az esetek nagy részében a tünetek egy-egy szervre lokalizáltak (légutak, emésztőrendszer, bőr), előfordulhat azonban hogy több szerv is érintett, ritkán súlyos általános tünetek jelentkezhetnek (anaphylaxia). 

Az allergiás immunreakció másik fontos tényezője az allergén, az az antigén, melyet az immunsejtek „idegenként” ismernek fel, és azzal reakcióba lépve a fokozott immunválaszt kiváltják. Az allergén felismerésének jelentőségét az adja, hogy a tünetek megelőzhetőek, ha az ismert allergént sikerül elkerülni. A fentiekkel megegyező tünetek jelentkezhetnek kimutatható immunreakció nélkül is, leggyakrabban kémiai ingerek hatására („pszeudoallergia”, kémiai túlérzékenység, kontakt allergia), de fizikai ingerekre is (hideg, megterhelés asztmás rohamot válthat ki). Az esetek egy kis részében nem sikerül semmilyen kiváltó tényezőt kimutatni, ilyenkor jobb híján „pszichogén, neurogén allergia ” a diagnózis

Túlérzékenység, hiperszenzitivitás: olyan objektív, reprodukálható tünetek vagy jelek, melyeket jól meghatározott kiváltó tényezők olyan mennyisége vált ki, mely egészséges egyénben tünetet nem okoz. 

Atópia : családi vagy egyéni hajlam fokozott IgE képzésre kis mennyiségű, általában fehérje típusú allergén hatására, illetve olyan jellegzetes tünetek kialakulására, mint asztma, rhinoconjunctivitis, és ekcéma vagy atópiás dermatitis. 

Szenzitizáció: Az a folyamat, amely során egy allergénre vagy antigénre korábban reakciót nem mutató személyben reakció alakul ki. 

Allergia: Az allergia immun mediált hiperszenzitivitási reakció. Az allergiás reakciót antitestek (IgE, IgG, IgA és IgM) vagy sejtek (T limfocita, eozinofil sejt, hízósejt (hisztocita) közvetítik. A reakció során különböző vazoaktív mediátorok (pl. hisztamin) és ún. citokinek (interleukinok) szabadulnak fel, melyek a reakció önszabályozását biztosítják.

Horváth Norbert  gastro coach

Shopping Cart
Scroll to Top