Az illatok ereje: bazsalikom

Ma már köztudott, hogy egy-egy illat – legyen az fűszer vagy akár virág – gyógyítólag hathat a testre és a lélekre. A többség azonban ilyenkor valami számára egzotikusra gondol  – mondjuk fahéjra vagy tömjénre – de amikor a bazsalikom szóba kerül, akkor a legtöbben egy jó olasz ételre asszociálunk.

Ami, ha jól belegondolunk, szintén sokunk lelkére pozitívan hathat. A bazsalikom ereje – több tucat illattal egyetemben – azonban ennél sokkal komolyabb és mélyebb változásokat tud eredményezni életünkben.

Termesztése és felhasználása a meleg éghajlatú országokban több évezredre vezethető vissza. Falusi házakban régen a legyek távol tartására szinte mindenütt nevelték. Kellemes, érdekes illatát a legyek nehezen viselik el. Föld feletti részében 0,5-1% illóolaj halmozódik fel, amelynek fő alkotórésze, mintegy fele, a metilkavikol, emellett eugenol és esztragol is található benne.

Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák. Dél-Európában igen népszerű fűszer: levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítésére kiváló. A fűszernövények többségéhez hasonlóan fűtött lakás ablakai közelében télen is nevelhetjük. Melegről és minél több fényről gondoskodjunk számára. Rendszeres öntözés mellett, ha a kezdődő virágzatot kicsípjük, erősebben bokrosodó tövet fejleszt.

Friss levelét teavízbe dobva, igen kellemes aromájú italt kapunk. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat. Folyamatos virágzásával jó méhlegelő, dekoratív megjelenésű, dísznövénynek is ültethető.

Javítja az emésztést

A bazsalikom illóolajat emésztés segítő kiegészítőként használják. Mivel a bazsalikomolajnak karminatív tulajdonságai vannak, emésztési zavarok, székrekedés, gyomorgörcs és puffadás enyhítésére használják. Azonnal enyhíti a gyomorban és a belekben lévő gázt. Kólikás tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért a bélfájdalmak enyhítésére szolgál.

Meghűlés ellen

A bazsalikom illóolaj hatékonyan enyhíti a megfázást, az influenzát és a kapcsolódó lázat. Görcsoldó jellege miatt gyakran használják a szamárköhögés tüneteinek csökkentésére.

Enyhíti az asztma tüneteit

Köhögéscsillapító funkciójával együtt alkalmazható asztma, hörghurut és orrmelléküreg-fertőzések tüneteinek enyhítésére is.

Enyhíti a stresszt

A bazsalikom illóolaj nyugtató jellege miatt széles körben használják az aromaterápiában. Ennek az illóolajnak illatozása vagy fogyasztása esetén frissítő hatása van, ezért enyhítésére szolgál az idegi feszültség, a mentális fáradtság, a melankólia, a migrén és a depresszió ellen. Ennek az illóolajnak a rendszeres használata lelki erőt és tisztaságot nyújt.

Javítja a vérkeringést

A bazsalikom illóolaj javítja a vérkeringést, és segít növelni és optimalizálni a test különböző anyagcsere-funkcióit.

Enyhíti a fájdalmat

A bazsalikom illóolaj fájdalomcsillapító és enyhíti a fájdalmat. Éppen ezért ezt az illóolajat gyakran használják ízületi gyulladás, sebek, sérülések, égési sérülések, zúzódások, hegek, sportsérülések, műtéti felépülés, ficamok és fejfájások esetén.