Az illatok ereje: bazsalikom

Ma már köztudott, hogy egy-egy illat – legyen az fűszer vagy akár virág – gyógyítólag hathat a testre és a lélekre. A többség azonban ilyenkor valami számára egzotikusra gondol  – mondjuk fahéjra vagy tömjénre – de amikor a bazsalikom szóba kerül, akkor a legtöbben egy jó olasz ételre asszociálunk.

Ami, ha jól belegondolunk, szintén sokunk lelkére pozitívan hathat. A bazsalikom ereje – több tucat illattal egyetemben – azonban ennél sokkal komolyabb és mélyebb változásokat tud eredményezni életünkben.

Termesztése és felhasználása a meleg éghajlatú országokban több évezredre vezethető vissza. Falusi házakban régen a legyek távol tartására szinte mindenütt nevelték. Kellemes, érdekes illatát a legyek nehezen viselik el. Föld feletti részében 0,5-1% illóolaj halmozódik fel, amelynek fő alkotórésze, mintegy fele, a metilkavikol, emellett eugenol és esztragol is található benne.

Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák. Dél-Európában igen népszerű fűszer: levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítésére kiváló. A fűszernövények többségéhez hasonlóan fűtött lakás ablakai közelében télen is nevelhetjük. Melegről és minél több fényről gondoskodjunk számára. Rendszeres öntözés mellett, ha a kezdődő virágzatot kicsípjük, erősebben bokrosodó tövet fejleszt.

Friss levelét teavízbe dobva, igen kellemes aromájú italt kapunk. Zöld levelével télen is ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat. Folyamatos virágzásával jó méhlegelő, dekoratív megjelenésű, dísznövénynek is ültethető.

Javítja az emésztést

A bazsalikom illóolajat emésztés segítő kiegészítőként használják. Mivel a bazsalikomolajnak karminatív tulajdonságai vannak, emésztési zavarok, székrekedés, gyomorgörcs és puffadás enyhítésére használják. Azonnal enyhíti a gyomorban és a belekben lévő gázt. Kólikás tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért a bélfájdalmak enyhítésére szolgál.

Meghűlés ellen

A bazsalikom illóolaj hatékonyan enyhíti a megfázást, az influenzát és a kapcsolódó lázat. Görcsoldó jellege miatt gyakran használják a szamárköhögés tüneteinek csökkentésére.

Enyhíti az asztma tüneteit

Köhögéscsillapító funkciójával együtt alkalmazható asztma, hörghurut és orrmelléküreg-fertőzések tüneteinek enyhítésére is.

Enyhíti a stresszt

A bazsalikom illóolaj nyugtató jellege miatt széles körben használják az aromaterápiában. Ennek az illóolajnak illatozása vagy fogyasztása esetén frissítő hatása van, ezért enyhítésére szolgál az idegi feszültség, a mentális fáradtság, a melankólia, a migrén és a depresszió ellen. Ennek az illóolajnak a rendszeres használata lelki erőt és tisztaságot nyújt.

Javítja a vérkeringést

A bazsalikom illóolaj javítja a vérkeringést, és segít növelni és optimalizálni a test különböző anyagcsere-funkcióit.

Enyhíti a fájdalmat

A bazsalikom illóolaj fájdalomcsillapító és enyhíti a fájdalmat. Éppen ezért ezt az illóolajat gyakran használják ízületi gyulladás, sebek, sérülések, égési sérülések, zúzódások, hegek, sportsérülések, műtéti felépülés, ficamok és fejfájások esetén.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top