Dolce vita decemberben: a mandarin

Az aromaterápiás illóolajok fizikai és érzelmi síkon is javítják a közérzetet. A különböző növényi olajok más-más terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek, mindegyik a maga módján segíti elő az egészség megőrzését és a betegségek megelőzését. Más kezelésekkel alkalmazva komplex megoldást jelenthetnek egy-egy egészségügyi problémára, de önmagukban alkalmazva is pozitív hatással lehetnek a felhasználóra. Mit üzen a mandarin?

Soha nem volt olyan fontos, hogy rugalmasak legyetek, mint a mostani változó időkben. Szabaduljatok meg minden olyan akadálytól, amely gátol benneteket a pillanat örömének megélésében. A rugalmasság valóban az elemi érdeketek a jelen kor kihívásai közepette. Talán észrevettétek már, hogy számos esemény, amelyet előre megterveztetek gondosan, precízen, egyáltalán nem a terveitek szerint alakult. Mit gondoltok, mi lehet ennek az oka?

Hajlamosak vagytok kizárólag az elméteket használni az életetek irányítására. Ragaszkodtok az elképzeléseitekhez és nyűgösködtök, ha valami nem úgy történik, ahogy elterveztétek vagy ahogy szeretnétek. Valószínűleg olyan élményekben is volt már részetek, amikor képesek voltatok feladni az előre gyártott terveiteket és megadtátok magatokat az események sorának. Nem kell ehhez súlyos katasztrófáknak bekövetkezniük, anélkül is képesek vagytok változtatni önmagatokon és hajlékonyabbá, simulékonyabbá, áramlóbbá válni. Talán még az is előfordult, hogy ahogy feladtátok az ellenállásotokat az adott helyzettel kapcsolatban, máris átváltottatok az öröm, a kíváncsiság és a spontaneitás frekvenciájára és egész egyszerűen csak élveztetétek, amit éppen hoz a helyzet? Amikor a mandarinnal találkoztok az mindig örömmel jár. Vidámsággal. Mosollyal. Édes energiákkal.

Emlékezzetek vissza ilyen esetekre és lássátok meg, mennyire előrevivő tud lenni, ha nem ragaszkodtok görcsösen az elképzeléseitekhez, hanem hagyjátok, hogy az élet valóra váltsa önmagát. 

A mandarin a citrus félék családjába tartozik, botanikai neve Citrus reticulata. Fája egy kicsi örökzöld fa, mely hasonlít a narancshoz, de gyümölcse kisebb és édesebb. Valójában Kínában őshonos, de manapság már Olaszország állítja elő a mandarin olajat a legnagyobb mennyiségben. A mandarin narancs illóolaj kiválóan enyhíti a stresszt. Az észtermetil-antracit biokémiai összetételében való jelenlétéből édes, lágy és megnyugtató illatot szabadít fel.

Nyugtató tulajdonságai miatt a mandarin illóolaj hatékony kezelés nyújt alvászavar esetében, segítséget nyújt stresszes időszakban, könnyen oldja a gyermekek szorongásait, és hatékony segítség a túlérzékenység és a depresszió kezelésére. Antiszeptikus tulajdonságainak köszönhetően hatékony a téli megfázás ellen is. A megbabonázóan édes illat segít sodródni egy békés lelkiállapotba. A vegetatív idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása segíti az elalvást. Pszichés hatásai közül az egyik legfontosabb a szorongást oldó tulajdonsága. Egy mandarin olajos lazító hatású fürdő kimossa a napközben felgyülemlett feszültséget, és könnyebb lesz az elalvás is általa. 

A mandarin olaj:

  • Stresszoldó
  • Nyugtató
  • Fertőtlenítő
  • Görcsoldó
  • Immunrendszer stimuláló
  • Antidepresszáns
  • Idegrendszeri szabályozó
Horváth Norbert gastro coach
Shopping Cart
Scroll to Top