Egészségedre: a víz

A tiszta víz rendszeres fogyasztására kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ez az egészség megőrzésének az alapja. Hazánkban ennek még nincs kialakult kultúrája, miközben Nyugat-Európa több országában láthatók az utcákon is vizes palackkal sétáló helybeliek, a kutaknál ivó emberek. 

Az emberi egészség meghatározó eleme a folyadékfogyasztás és azon belül kiemelten az, hogy mennyi vizet iszik meg valaki naponta. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása azonnal érezhető hatásaként javítja a közérzetet, emellett, fokozza a szervezet ellenálló képességét és számos betegség kezelésében, megelőzésében szerepet játszik. A tiszta víz üdítő hatású, és sok esetben a rosszullét is elmúlik egy pohár víztől; igaz ez az alacsony vérnyomás, szédülés esetén, vízhajtót szedő betegeknél, de a fejfájások jelentős részében is „orvosság” lehet a tiszta víz.

Ismert, hogy már minimális vízhiány is a fizikai és a szellemi teljesítőképesség érezhető jelentős hanyatlásával jár. A testtömeg 1-2 %-ának megfelelő mennyiségű víz elvesztése (bármilyen vízleadási úton keresztül) mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképesség romlását vonja maga után. 

A víz segíthet fejfájás, migrén esetén 

Sok esetben egy pohár vízzel gyógyítható a fejfájás, nem szükséges azonnal gyógyszerekhez fordulni. A víz segít enyhíteni a dehidratáció által okozott – esetleg szédüléssel is társuló – fejfájást. Fontos tudni, hogy a dehidratáció mellett még számos oka lehet a fejfájásnak; ilyen például a migrén, ami sok embernél vissza-visszatérő problémát jelent. Számos tényező tehető felelőssé a migrénes rohamok kiváltásáért: bizonyos ételek fogyasztása, zajok jelenléte, de akár a kismértékű vízfogyasztás, a dehidráció is okozhat migrénes fejfájást. Ennek a megelőzése céljából jó, ha mindig a keze ügyében van a migrénre hajlamos betegeknek egy pohár tiszta, hideg víz (kialakult rohamnál a hideg vizes mosakodás is jótékony lehet). Az emésztést elősegítő víz A víz javítja az emésztést, lazítja a béltartalmat és gátolja a székrekedés kialakulását. Különösen fontos a megfelelő mértékű vízfogyasztásra ügyelni annak, aki ülőmunkát végez, és emiatt hajlamos a székrekedésre. A víz segít a szervezet méregtelenítésében A víz segíti a különféle káros anyagok kiürítését a szervezetből. Elegendő arra gondolni, hogy a gyógyszerekből keletkezett bomlástermékek jelentős része a vizelettel ürül ki a szervezetből.

A víz szerepe a vesekő és a húgyúti fertőzések megelőzésében

A krónikusan alacsony folyadékbevitel vagy a hosszabb időn át fennálló negatív vízmérleg vesekő kialakulását segíti elő. Európában és az Amerikai Egyesült Államokban a lakosság kb. 8-15 %-át érinti valamilyen mértékben a vesekő. Ugyanez az arány Szaúd-Arábiában, a száraz és meleg éghajlat miatt, kb. 20 %. A veseköves múlttal rendelkező betegeknél megelőzés céljából olyan mértékű napi folyadékbevitelt javasolnak, ami napi 2-2,5 liter vizelet képződéséhez vezet (miközben átlagosan 1000-1400 ml vizeletet ürít az egészséges szervezet naponta). Ebből ki lehet következtetni, hogy a vesekőre hajlamos egyéneknek legalább napi egy liter folyadékkal többet kell inni, mint a vesekőtől nem veszélyeztetett embereknek. Borghi és mtsai. tanulmánya 199 veseköves beteg öt éven át tartó megfigyelését összegezte. Azoknál a betegeknél, akiknél a napi folyadékfogyasztás rendszeresen bőséges volt (napi 2 liternyi vizelet képződött átlagosan) a vesekő kiújulásának az esélye csak 12 % volt, szemben azokkal a betegekkel, akik kevesebb folyadékot fogyasztottak; náluk a vesekő az esetek 27 %- ában alakult ki újra. A túl kevés folyadékfogyasztás, a kismértékű, de szinte folyamatos dehidráció növeli a fertőzések veszélyét. Ez különösen jellemző a húgyúti fertőzések előfordulási gyakoriságát tekintve. Tanulmányok igazolják, hogy ritkábban fordul elő húgyúti fertőzés azoknál, akik bőséges mennyiségű folyadékot isznak. Már kialakult felfázás (hólyaghurut) során is kiemelt figyelmet kell fordítani a bőséges folyadékfogyasztásra, ami a veséket és a húgyhólyagot „átmossa”. Bár a vizeletürítés hólyaghurut esetén kellemetlen és fájdalmas, semmiképpen nem szabad a vizeletet visszatartani, vagy az esetleges vizeletürítést megelőzendő kevesebb folyadékot inni! 

A víz szerepe a köszvény kezelésében 

Az általában túl sok vörös hús-, belsőség- és alkoholfogyasztással társuló köszvény húgysavas sók, húgysavkristályok szövetekben – főként ízületekben – való lerakódásával jár együtt. Az ízületi gyulladásokkal jellemezhető, rohamokban jelentkező köszvényes fájdalom igen heves. A betegség visszatértének megakadályozásához, a rohamok elkerüléséhez sokszor az is elegendő, ha néhány étrendi megszorítás mellett a beteg sok folyadékot/vizet iszik,- miközben kerüli az alkoholfogyasztást.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart
Scroll to Top