Gránátalma

A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe. A mítosz szerint a szerelem görög istennőjét, Aphrodité a tengerből kilépő szépség lába nyomán csodálatos növények között a gránátalma sarjadt. Ezek voltak az ókori hellének legkedveltebb vágykeltői.  A termékenység szimbóluma is, a sok, szám szerint 613 magja miatt.

Gyógyító hatása
A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, C-vitamint, flavonoidokat, gyümölcscukrot és leggazdagabb forrása az ellagsavnak nevezett természetes anyag.

A szakemberek elsősorban érelmeszesedés és magas vérnyomás megelőzésére ajánlják. A legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet LDL (káros koleszterin) szintjét.
A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen.

A gyümölcs hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, és egyúttal korlátozzák a cukor felszívódását a belekben, ezért a cukorbetegség megelőzésében is szerepe lehet. Kutatások szerint a gránátalma levének háromszor akkora az antioxidáns hatása, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.

Egy mostani kutatás szerint a gránátalmalé segíthet a vesebetegségben szenvedő dialízis pácienseknek is a fertőzések és különböző szív- és érrendszeri problémák leküzdésében. Indiában a nők régóta fogyasztják a gránátalma magjait, melyek bőségesen tartalmaznak növényi ösztrogéneket, C-, B5-vitamint és káliumot. A magok szabályozzák a hormonháztartást, gyulladás gátló és erősítő hatásúak.

Dr. Batya Kristal (Western Galilee Kórház, Technion-Izrael Technológiai Intézet), Lilach Shema és kollegáik 101 dialízis beteget vizsgáltak meg, akik egy éven keresztül minden dialízis kezelés előtt egy pohár gránátalmalevet, vagy egy pohár placebó italt kaptak. (Ez utóbbi nem tartalmaz hatóanyagot). A laboratóriumi tesztekből kiderült, hogy a gránátalmalevet fogyasztó betegeknél ritkábban alakultak ki gyulladások és a szabadgyökök miatt létrejövő oxidatív stressz által okozott szövetkárosodás is ritkább volt. A gránátalmalevet fogyasztók ezen kívül ritkábban kerültek kórházba különböző fertőzések miatt. A legújabb felmérések szerint a gránátalmalé fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedésekre való hajlamot, ez pedig különösen fontos a vesebetegeknek, akik leggyakrabban fertőzések vagy kardiovaszkuláris megbetegedések miatt hunynak el. “A klinikai vizsgálatok természetesen még hátravannak, de reméljük, a gránátalmalé fogyasztása hamarosan mindennapi része lehet a krónikus vesebetegek kezelésének” – nyilatkozta Dr. Kristal.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top