Illóolajok a jobb emésztés szolgálatában

Az emésztési folyamatok befolyásolására a gasztronómiai kultúra kezdetétől használnak fűszereket és egyéb növényi kivonatokat. Ezeknek meghatározó hatóanyagai az illóolajok, melyek az egyéb kémiai csoportba sorolható komponensekkel együtt fejtik ki hatásukat.

A legfontosabb a belekben lévő mikrobióták (bélbaktériumok) egyensúlyának fenntartása. A jó baktériumok segítenek az ételek lebontásában az emésztés során, valamint egyes B-vitaminok előállításában és a káros baktériumok leküzdésében is szerepet játszanak. A hasznos baktériumok a probiotikumokban gazdag ételekben találhatók meg.

A fűszernövények alkalmazásának gyógyszerészeti jelentősége is van, az étel ízének javításán túl a hatásmechanizmusuk ismeretében lehetővé teszik az egyes emésztőrendszeri problémák célzott kezelését. Egyes magas szeszkviterpén tartalmú drogok keserűanyagaiknak is köszönhetően étkezés előtt legalább 15 perccel fogyasztva, a nervus vagus izgatásán keresztül reflexesen fokozzák az emésztő enzimek termelődését, ezáltal javítják az étvágyat. Ebbe a csoportba tartozó legfontosabb összetevőket az Asteraceae család tagjai szolgáltatják: a kamillavirág, a cickafarkfű, a fehérürömfű aperitifek, svédkeserűk gyakori összetevői. A stomachikus illóolajok közvetlenül a gyomor és a bélfal izgatásával, valamint a lokális keringés fokozásával parakrin módon serkentik az emésztő enzimek termelését és a gyomor ürülését. A hatásért legnagyobb részben az oxigén tartalmú monoterpén illóolaj komponensek felelősek. 

Ami támogathatja a zökkenőmentes emésztést: 

Kakukkfű

A kakukkfű széleskörű gasztronómiai felhasználásáról ismert. Emellett viszont természetes baktériumölő is: hatékonyan kezeli a bélbaktériumokat, és legyűri a vékonybélben található kórokozókat, emiatt több bélbetegséggel szemben sikerrel alkalmazzák.

Tömjén

Koreai kísérletekben sikerrel alkalmazták a fájdalom és depresszió kezelésére, illetve természetes fertőtlenítőszerként is hatékonynak bizonyult. Az emésztőrendszer teljesítményének növelésével segíti az immunrendszer működését. A legjobb eredményért kombináljuk levendulával!

Levendula

Aromája sok parfümben, dezodorban, illatosító termékben megtalálható. Míg sokan azért szippantanak bele, hogy nyugodtabban aludjanak, mások szorongásos tüneteiket csillapítják vele. Mindemellett a diszbakteriózissal szemben is védi emésztőrendszerünket gyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságaink köszönhetően.

Borsmenta

A borsmentát az IBS-ben (gyomorfájdalommal, gázosodással, hasmenéssel járó rendellenesség) szenvedő betegeknek is előírják. Immunrendszerünk erősítéséért kombinálhatjuk korianderrel vagy citromfűvel is.

Horváth Norbert  gastro coach

Shopping Cart
Scroll to Top