Illóolajok a jobb emésztés szolgálatában

Az emésztési folyamatok befolyásolására a gasztronómiai kultúra kezdetétől használnak fűszereket és egyéb növényi kivonatokat. Ezeknek meghatározó hatóanyagai az illóolajok, melyek az egyéb kémiai csoportba sorolható komponensekkel együtt fejtik ki hatásukat.

A legfontosabb a belekben lévő mikrobióták (bélbaktériumok) egyensúlyának fenntartása. A jó baktériumok segítenek az ételek lebontásában az emésztés során, valamint egyes B-vitaminok előállításában és a káros baktériumok leküzdésében is szerepet játszanak. A hasznos baktériumok a probiotikumokban gazdag ételekben találhatók meg.

A fűszernövények alkalmazásának gyógyszerészeti jelentősége is van, az étel ízének javításán túl a hatásmechanizmusuk ismeretében lehetővé teszik az egyes emésztőrendszeri problémák célzott kezelését. Egyes magas szeszkviterpén tartalmú drogok keserűanyagaiknak is köszönhetően étkezés előtt legalább 15 perccel fogyasztva, a nervus vagus izgatásán keresztül reflexesen fokozzák az emésztő enzimek termelődését, ezáltal javítják az étvágyat. Ebbe a csoportba tartozó legfontosabb összetevőket az Asteraceae család tagjai szolgáltatják: a kamillavirág, a cickafarkfű, a fehérürömfű aperitifek, svédkeserűk gyakori összetevői. A stomachikus illóolajok közvetlenül a gyomor és a bélfal izgatásával, valamint a lokális keringés fokozásával parakrin módon serkentik az emésztő enzimek termelését és a gyomor ürülését. A hatásért legnagyobb részben az oxigén tartalmú monoterpén illóolaj komponensek felelősek. 

Ami támogathatja a zökkenőmentes emésztést: 

Kakukkfű

A kakukkfű széleskörű gasztronómiai felhasználásáról ismert. Emellett viszont természetes baktériumölő is: hatékonyan kezeli a bélbaktériumokat, és legyűri a vékonybélben található kórokozókat, emiatt több bélbetegséggel szemben sikerrel alkalmazzák.

Tömjén

Koreai kísérletekben sikerrel alkalmazták a fájdalom és depresszió kezelésére, illetve természetes fertőtlenítőszerként is hatékonynak bizonyult. Az emésztőrendszer teljesítményének növelésével segíti az immunrendszer működését. A legjobb eredményért kombináljuk levendulával!

Levendula

Aromája sok parfümben, dezodorban, illatosító termékben megtalálható. Míg sokan azért szippantanak bele, hogy nyugodtabban aludjanak, mások szorongásos tüneteiket csillapítják vele. Mindemellett a diszbakteriózissal szemben is védi emésztőrendszerünket gyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságaink köszönhetően.

Borsmenta

A borsmentát az IBS-ben (gyomorfájdalommal, gázosodással, hasmenéssel járó rendellenesség) szenvedő betegeknek is előírják. Immunrendszerünk erősítéséért kombinálhatjuk korianderrel vagy citromfűvel is.

Horváth Norbert  gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top