Karácsony a tüdőben: a szegfűszeg

Nem telhet el tél – sőt, karácsony – szegfűszeg nélkül. Az illata, sőt az íze is sokak számára a ünnepi otthon hangulatát, a törődő odafigyelést és az egymásról gondoskodó családtagokat jelenti.

Másoknak persze csak süti. És innentől egyenes út vezethet a nagymamához. Aki viszont jó esetben gondoskodó is, sőt mindent tud a betegségek természetes elűzéséről…

És máris megérkeztünk az modern alternatív gyógyászat favoritjainak kikiáltott illóolajokhoz, amit manapság mind többen építenek be a hétköznapi jóllétük eléréhez szükséges eszközök közé. 

A fitoterápia szerepének meghatározása a XXI. századi gyógyításban, a növényi hatóanyagok elismertetetése az orvosi/gyógyszerészi gyakorlatban, alkalmazásuk újraértékelése korunk tudományos elvárásainak megfelelően, rendkívül fontos feladat. A gyógynövények felhasználása gyakran a tradicionális alkalmazás tapasztalatain alapul, de egyre nagyobb a szakmai igény a pontos hatásmechanizmus megismerésére. Napjaink gyógynövény-kutatására a szintetikus gyógyszerkutatáshoz hasonlóan jellemző a molekuláris szemlélet: a természetes eredetű hatóanyagok szerkezet-hatás öszszefüggéseinek ismerete, az illóolajok esetében a hatás komponensek szintjén történő vizsgálata. Figyelembe kell venni azt is, hogy az illó komponensek egymás közötti, valamint az egyéb hatóanyagokkal fellépő együtthatása módosíthatja a komponensek tulajdonságai alapján várt hatást. Fontos tehát, hogy gyógyítási céllal kizárólag ismert, gyógyszerkönyvi, vagy egyéb módon szabályozott összetételű és minőségű, természetes illóolajokat használjunk.

Az illóolajoknak számos tudományosan bizonyított hatása van, ezek közül a legtöbb irodalom az antimikróbás tulajdonságukat igazolja. Az illóolajok alkalmazása során talán legismertebb a légzőrendszerre kifejtett hatás, melyet az alsó és felső légúti betegségek terápiájában alkalmazhatunk és amiben kiváló társunk lehet a szegfűszeg olaj is.  Enyhíti a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit. Melegítsünk fel egy csésze vizet, majd tegyünk bele tíz csepp szegfűszeg olajat, és édesítsük egy kevés mézzel. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk.

Az egyes növények illóolajai természetesen több párhuzamos mechanizmussal is fejthetnek ki hatást, ezért több csoportba is sorolhatóak. 

A szegfűszegolajban található eugenol vegyület az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő. Kísérletek során kimutatták, hogy a szegfűszeg a makacsabb gyulladásokat is 15-30%-al csökkenti. Olyan flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek szintén erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. A szegfűszeg olajat használhatjuk masszírozásra, de borogatásként is, de nyugtatja az ízületi gyulladásokat.

Kissé érzéstelenítő, nyugtató és gyulladásgátló hatása miatt hatékonyan enyhíti a fogfájást. Egy kis vattapamacsra csepegtessünk szegfűszeg olajat és törölgessük vele a fájós, gyulladt fogat. Megvéd a fertőzések ellen is. Ha nincsen szegfűszeg olajunk, rágjunk el néhány szegfűszeget.

Kíméletesen segíti a gyomor működését, ezáltal javítja az emésztést, de ajánlott hasmenés, hányás, puffadás ellen is. Hatékonyan elpusztítja a bélférgeket, parazitákat is. A szegfűszeg olaj viszont irritálhatja a gyomrot, ezért inkább főzet formájában fogyasszuk.

És ha mindez még nem lenne elég meggyőző, érdemes tudni, hogy a szegfűszeg az egyik leghatékonyabb afrodizákumknak is bizonyult. A férfiaknál pedig megakadályozza a korai magömlést.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top