Lisztérzékenység

A lisztérzékenység egy vele született, és egész életen át tartó gluténérzékenység. A betegség gyógyíthatatlan és örökletességi kötődéssel bír. Egy autoimmun betegség, ami nem összetévesztendő a glutén allergiával. A glutént tartalmazó gabonafélék fogyasztása krónikus gyulladásos elváltozásokat vált ki a vékonybélben. A sikér (vagyis a glutén)  a gabonafélékben előforduló proteinszármazékok.  A búzasikért gliadinnak nevezik, a rozsban lévőt secalin-nak, az árpáét hordein-nek hívják, a zabét pedig avenin-nek.  Nem tartalmaz sikért a rizs, a szója, a hajdina, a kukorica és a köles.

A lisztérzékenység tünetei

A gyomorban és a vékonybélben történik az elfogyasztott élelmiszer megemésztése. A vékonybél nyálkahártyájának felületét bélbolyhok növelik, hogy a tápanyagok minél nagyobb felületen szívódhassanak fel. A lisztérzékenység nem allergia, de a gliadin ahhoz hasonlóan antigén-antitest reakciót, immunválaszt vált ki a vékonybélben. Az immunreakció következtében a bélbolyhok elpusztulnak (boholy-atrófia). A felszívó felület rendkívüli csökkenése miatt valamennyi tápanyag felszívódása romlik, emésztési, felszívódási zavar (malabsorptio) jön létre. A beteg ilyenkor hasfájástól, felfúvódástól, hasmenéstől, vagy éppen székrekedéstől szenved. Egyéb enzimeken túlmenően a bél bolyhokban megtálalható a tejcukrot (laktóz) lebontó enzim is. Ezt az enzimet, aktáznak nevezik, hiánya pedig a betegek többségénél tejérzékenységet okoz. 

Lisztérzékenység a gyerekeknél

Amennyiben a coliakia nincs idejében felismerve és kezelve (különösen a gyerekeknél), akkor súlycsökkenés, vérszegénység, csontritkulás és elégtelen kalcium felszívódás alakul ki a betegnél. A gyerekek szomorúak, nem szívesen játszanak, éjjel rosszul alszanak, étvágytalanok és hánynak, továbbá aftaszerű fogínygyulladásuk alakul ki, izomgörcs, paresztézia (bizsergés, fásultság) és növekedési rendellenesség fordulhat még náluk elő. Szélsőséges esetben a betegség során előfordulhat, hogy a beteg nem képes az önálló folyadékbevitelre, teljesen kimerült, alultalpalt és kiszáradt, a végtagjai vékonyak és nagy a hasa. Ezekre a tünetekre különösen oda kell figyelnünk a 8 – 20 hónapos korú gyermekek esetében. Az ilyen szélsőséges esetek igen ritkán fordulnak elő.

Lisztérzékenység a felnőtteknél

A felnőtteknél a coliakia bármely életkorban diagnosztizálható, leggyakrabban azonban a negyvenes és ötvenes éveikben levő férfiaknál és nőknél. Felnőtt egyéneknél az előbb felsorolt tüneteken túlmenően figyelembe kell venni az ízületi fájdalmakat, az izomgyengeséget, a meddőségi zavarokat, a csökkent szexuális aktivitást, a depressziót és más egyéb pszichikai eredetű zavarokat. Szinten gyakoriak lehetnek még a bőrelváltozások: száraz és sápadt bőr, pigmentációs hibák, dermatitis herpetiformis Duhring, ekcémák, hajnövekedési és fogzománc problémák, neurológiai zavarok.

 A lisztérzékenység és más betegségek

A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy a lisztérzékenység társulhat más betegségekkel, mint amilyen az elsőfokú cukorbetegség, nem specifikus bélgyulladások, reumás eredetű ízületi gyulladások, pajzsmirigy betegségek (Hashimoto thyreoiditis) valamint az epe vezeték, a máj, a vések stb. megbetegedései. A diéta be nem tártasakor súlyos komplikációk merülhetnek fel a vékonybél krónikus gyulladásos elváltozásaiból, és az immunzavarokból eredően; következésképpen kialakulhat máj-cirhozis, agyérelmeszesedés, epilepszia, tüdőfibrózis. A legkomolyabb viszont a rosszindulatú daganatok kialakulásának fokozott kockázata. Bizonyításra került, hogy a rosszindulatú daganatok előfordulásának kockázata jelentősen fokozódik olyan betegeknél, akik nem tartják be a gluténmentes diétájukat.

 Diétás intézkedések

A napi gluténbevitel csökkentese (napi 2 gramm alá) a nehézségek visszaszorításában és a laboratóriumi jellemző értékek téren aránylag gyors eredményhez vezet. Az emberek gyakran úgy gondoljak, hogy elegendő csupán a kenyeret és pékárut kiiktató diéta tártasa, de ez  tévedés!  Ma mar talán nem is tálalunk olyan konyhakész termékeket, a készételekről már nem is beszélve, melyek ne tartalmaznának állományjavítókat, emulgálószereket, sűrítőket és tartósítószereket. A gond  az, hogy ezeknek mintegy felét sikértartalmú gabonából állítják elő. A tiltott élelmiszerek listája: füstölt áruk, pástétomok, mártások, joghurtok, pudingok, cukorkák, aszalt gyümölcsök, mert ezek mind tartalmazhatnak glutént.

A  Joalis Gli-Glu és Col-dren cseppekkel foyamatosan tisztíthatjuk a szervezetünket a glutén lerakódásoktól és javíthatjuk a vékonybél állapotát.

Eredeti cikk: Joalis INFO folyóirat,
2010/07.-08., Dr. Leopold Brychta –Celiakie
Magyar szöveg: Móré Margó

 

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top