Ősi hit és gyógyítás: a tömjén

A tömjént vallási szertartásokon és világi ünnepeken egyaránt régóta használják füstölőszerként. Tömjénfüsttel köszöntötték a királyokat, fejedelmeket Indiától Rómáig, de a halotti máglyákon is tömjén füstölt. Kezdetben a „tömjén úton” szállították, amely Dél-Arábiából (a mai Jemenből) indult a Közel-Kelet országaiba, és egyike az emberiség legrégebbi világkereskedelmi útvonalainak.

A tömjén és a mirha széleskörű orvosi és vallási alkalmazásai mögött hajdan talán az az egyszerű felismerés állott, hogy a jó illattal elűzhető a rossz szag. Később ebből származhatott az a hit, hogy a jó illatokkal elüzhetők a démonok, elkerülhetők a veszélyes járványok. Kétezer éves római recept szerint a póréhagyma levével kevert tömjén egyaránt alkalmas belső vérzések elállítására és zúzódások kezelésére. 

 

Már a Kr.e. 1500 tájáról származó Ebers papiruszban írnak az egyiptomi papok a tömjén áldásos hatásáról, melyet sebek, bőrkiütések gyógyítására használtak. Az ókori orvosok melegítő szárító, hódító és öszszehúzó hatásúnak írták le és főként vérzéscsillapításra és sebgyógyításra használták. Paracelsus vérzések elállítására javasolta, valamint bürökmérgezés ellenanyagaként. Dioszkoridész De Matéria Medica c. müvében sebkezelésre és égési sebek fájdalmának enyhítésére ajánlotta [5], A korabeli orvosok ezt követően több indikációt is tulajdonítottak a tömjénnek: fülcseppnek ajánlották borban oldva, kenőcsként javasolták az emlő gyulladásainak kezelésére. A középkort megelőzően a tömjént elterjedtebben használták keleten, mint nyugaton. A tömjén a kolostori gyógyászatban is igen keresett szer volt. Kr.u. 795. körül megszületett a Lorschi füveskönyv Lorsch kolostorában, melyben szintén szerepel az orvosságok listáján a tömjén. Akkoriban memória- és kedélyjavítónak alkalmazták. 

Hildegard von Bingen süteményt süt a tömjénnel: „A tömjénfa inkább meleg, mint hideg, illata tűz nélkül is felszáll. Fogd ezért a tömjént, zúzd porrá, adj hozzá némi finom lisztet meg tojásfehérjét, s készíts ekkép tortácskákat. Emeld gyakran az orrodhoz, így illata megerősít majd, felderíti szemedet s betölti fejedet”.

Odo Magdunensis Macer flortbus című munkájában szintén a memória javítását emelte ki a tömjén jótékony hatásai közül. Az arab világba is eljutott a tömjén gyógyító hatásának híre. Avicenna húgyúti gyulladásokra javasolta. A hagyományos kínai gyógyászatbant évezredek óta használják fájdalomcsillapításra és a gyulladások enyhítésére. A kínaiak a 10. századtól kezdve Arábiából importálták a tömjént orvosi célokra.

A Boswellia fajok kivonatát számos betegség kezelésére alkalmazták és alkalmazzák ma is alternatív gyógyászatban főként Indiában, az afrikai országokban és a nyugati orvoslásban. Régi ayurvédikus leírásokban gyulladásgátló, reuma ellenes, daganatgátló, nyugtató hatásúnak írták le és e kórképekben ajánlották. Napjainkban az egyik legerősebb tulajdonsága gyulladáscsökkentő hatása, valamint elősegíti a pihenést és támogatja az érzelmi egyensúlyt, elősegíti a béke, a relaxáltság, az elégedettségérzését.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top