Pici gyerek, pici vitamin?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mennyi vitaminra van szüksége a gyerekek, és hogyan lehetsz benne biztos, hogy megkapja az elegendő mennyiséget. Nos, ha  mindennap öt-hatféle gyümölcsöt, zöldséget eszik, akkor valószínűleg közel jársz a kívánt mennyiséghez.

Ha azonban ez mégsincs így, akkor érdemes a következőket elolvasnod. Lehetőség szerint növényekkel, és ne vitaminkészítményekkel igyekezz fedezni a pici vitaminszükségletét, azonban ha mégis kiegészítő tablettákon gondolkodsz, akkor a mesterséges színezékkel, adalékanyagokkal és édesítőszerekkel gyártott termékeket mindenképpen kerüld a kicsik esetében, mert ezek hatása hosszú távon nem ismert. Válassz természetes anyagokból készült vitaminokat, amelyek vitamintartalmát érett növényekből nyerték ki, és amelyek hordozóanyaga is természetes bázisú.

Néha még az is nagyon nehéz feladat a gyermekek számára, hogy a gyermekek fogyasszanak megfelelő mennyiségű olyan ételeket, amik tartalmazzák a napi vitaminszükségletet. A minden napos zöldség és gyümölcsfogyasztás lenne az ideális minden gyermek számára. Azonban a gyermekek nem mindig értik miért is kéne nekik megenni azt, ami egyáltalán nem áll közel az ízlésükhöz. A szülők feladata, hogy ezt valahogyan kezelni tudja. Végső esetben, nagyon jó megoldást jelentenek a kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett vitamintabletták. Ezek a sok esetben rágótabletta vagy csepp formájában megvásárolható vitaminok pontosan olyan mennyiségben tartalmazzák a vitaminokat, melyre a fejlődő szervezetnek szüksége van. Szerencsére már nagyon sok olyan gyermek vitamin kapható, melyek különböző formában és ízben is a gyermekek ízlését tükrözik, így legalább a beadásukkal nem kell megküzdenie a szülőknek.

D-vitamin: A csontrendszer és a fogak fejlődését segíti. Sok D-vitamint tartalmaz a csukamájolaj vagy a tojássárgája, de leginkább napozással juthatunk hozzá. A kicsiknek az októbertől áprilisig terjedő időszakban napi gyakorisággal érdemes odafigyelni a pótlásra. 

Multivitamin készítmény: Kaphatók kifejezetten, a gyerekek szükségleteinek megfelelő multivitamin készítmények. Ezek adása azért fontos, mert még az egészséges, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó táplálkozás sem biztos, hogy fedezi a szervezet igényeit.  A vérképzésben fontos szerepet játszó folsav szükséglet kielégítéséhez minden nap meg kellene enni 70 dkg borsót vagy 15 dkg spenótot. Az anyagcsere megfelelő működéséhez elengedhetetlen B6-vitaminból pedig napi 20 dkg lazac fedezné a szükséges mennyiséget. A kicsik számára többféle formában léteznek multivitamin készítmények. 

Prebiotikumok és probiotikumok: A kicsik bélflórájára fejtenek ki jótékony hatást, elősegítik a jótékony bélbaktériumok elszaporodását, illetve gátolják a káros baktériumok elterjedését.  Az immunrendszer állapota nagyrészt függ a bélflóra állapotától, csökkenthetik a fertőzések kialakulásának esélyét.

Vas: A vashiányos vérszegénység nagyon gyakori a kisgyerekeknél, az ebben szenvedő picik fáradékonyak, sápadtak és sűrűbben betegednek meg. Vaspótlással a probléma megelőzhető, illetve kezelhető.

Cink: Kutatások szerint a cink szedésével kisebb a meghűlés kockázata, kialakulásának esélye, és a gyógyulás idejét is lerövidítheti, ugyanis a megfelelő mennyiségű cink a szervezetben blokkolja a rhinovirus  elterjedését.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top