Stressz hatása a várandóságra I.

A stressz a mindennapi életünk része. Közkeletű megállapítás, hogy egy várandósnak kerülni kell a stresszt és nyugalomra, kiegyensúlyozottságra van szüksége ahhoz, hogy a magzat fejlődésének optimális feltételei biztosítva legyenek. Az emberiség a kezdetektől fogva érzi, hogy a terhesség alatt az anyát érő akár testi, akár lelki stresszhelyzetek káros hatással lehetnek a magzat méhen belüli fejlődésére.

Emiatt a legtöbb társadalmi berendezkedésben biztosítani igyekeznek a várandós nők tehermentesítését, de ugyancsak ezt a célt szolgálja a terhességi hormonok által biztosított nyugalom, kiegyensúlyozottság, fokozott alvásigény, amely a terhesség első trimeszterében jellemzi a leendő anyákat. A stressz az édesanya szervezetéből a kortizol hormon útján jut át a magzati vérkeringésbe. A stressz helyzetek olyan biokémiai folyamatokat indítanak el, melyek során a megemelkedett kortizol szint közvetlen és közvetett módon egyaránt kihat a magzat fejlődésére. A stresszhelyzetek, melyek a magzat fejlődését befolyásolhatják, a következők lehetnek: anyagi és partnerkapcsolati nehézségek, veszélyeztetett terhesség, munkahely elvesztése, többi gyermekkel való nehézség, illetve a várandós nő közeli hozzá tartozójának elvesztése, halálesete.

A terhesség idején a magzat környezete az anya teste. A szülő és a gyermek kapcsolata már a méhen belüli, magzati élet során is kölcsönhatáson alapszik. Az anyaméh és az anya szervezete között a köldökzsinór közvetlen kapcsolatot biztosít. Így az anya egészségi állapota, betegsége, illetve lelki állapota nagyon 13 sokféle módon befolyásolhatja a magzat fejlődését. A terhesség során elszenvedett anyai stressz, élettani, kémiai úton, a placentán áthatolva a magzati vérkeringésbe is bekerül. A stressz hatások manapság sajnos elkerülhetetlenek, de előfordulásuk gyakorisága mindenképpen csökkentendő, hiszen a várandós állapota a magzatra is kihat; a szorongás, idegesség nem kedvez a kicsi egészséges fejlődésének. A terhesség alatt az anyuka könnyen stresszes lehet, még akkor is, ha nem akar. A hormon, ami a terhesség alatt a stresszt kiváltja, a 17. terhességi héten jelenik meg. Ha magas az anya vérében a kortizol szint, akkor a magzatvízben is megnő annak koncentrációja, és ez hatással van a magzat fejlődésére. A kortizol nevű stressz hormon egy szteroid hormon, amit az emberi szervezet a mellékveséből bocsát ki, akkor, amikor stressz alatt áll.

Amikor a szervezet kibocsátja a kortizolt, az elkezdi lebontani az izomban található fehérjéket és ezáltal aminosavakat szabadít fel. Ezek az aminosavak ezután a májba kerülnek, ahol glukozzá alakulnak át, amit a szervezet mint energiaforrást használhat fel. Ez a folyamat megemeli a vércukorszintet, így az agynak elegendő glukoz áll a rendelkezésére. Ugyanebben az időben a szervezet többi szövete a hormon hatására csökkenti a glukoz felhasználását, mint energiaforrást. A kortizol megemeli a zsírsavak kibocsátását a zsírsejtekből, amit az izmok használnak fel, mint energiaforrást. Tehát ezek az energia átirányító folyamatok felkészítik az ember szervezetét, hogy kezelni tudja a stresszes állapotokat. A kortizol hormon fontos a szervezet működésében mindenhol. Ha túl sok, vagy túl kevés van belőle, az különböző tünetekhez, vagy betegségekhez vezethet. Azoknál az embereknél, akiknél huzamos ideig magas a kortizol szint Cushing – szindróma fejlődhet ki, akiknél pedig alacsony, Addison – kór. A stressz megkeserítheti a terhesség mindennapjait, ezáltal változhat a magzat kedélye. Minden, amit egy várandós nő eszik, vagy amilyen hormon termelődik a szervezetébe, a magzathoz eljut. Ha ideges a magzat érzi, tudja, hogy valami nincs rendben, mozgékonyabb, idegesebb, kevésbé aluszékonyabb lehet ilyenkor. Valójában nincs olyan nő napjainkban, akinek a szervezetén ne hagynának nyomot a stressz-hormonok. Az, hogy számos betegség kialakulásának hátterében tartós stressz hatás áll, köztudott. Stressz hatására csökken a méhbe jutó vér mennyisége, általa az optimális növekedéshez szükségesnél kevesebb oxigén és tápanyag jut a magzathoz. A krónikussá váló stressz gyengíti az immunrendszert. Ebből következően egy állandó stressznek kitett anya sokkal inkább fogékony a fertőzésekre – és a kórokozók a véráram útján sajnos a magzathoz is eljutnak. Egy ilyen nőnél valószínűbbek a szülési komplikációk is. …(folytatjuk)

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top