A kazein

A tej – és ezen belül az anyatej – speciális helyet foglal el a növényi és az állati élelmiszerek között, mert a születés utáni első időszakban – az emlősökhöz hasonlóan – az egyedüli tápláléka az újszülöttnek. A tej ezért minden olyan fontos tápanyagot tartalmaz, különösen a fehérje és az ásványi anyagok vonatkozásában, melyre az újszülöttnek szüksége van a növekedéséhez és a fejlődéséhez.

Bár a csecsemőkor után a tej már nem kizárólagos tápláléka a gyermeknek, de a továbbiakban is fontos szerepet tölt be a fiatal szervezet tápanyagellátásában, tápanyag igényének kielégítésében. A tej és tejtermékek azonban a felnőttek tápanyagellátásában is fontos szerepet töltenek be nem csupán azért, mert minden fontos tápanyagot tartalmaznak, de azért is, mert gazdagok azokban a komponensekben, amelyekre a felnőtt szervezetnek szüksége lehet. Tej és tejtermékek nélkül szinte lehetetlen a szervezet megfelelő tápanyagellátását biztosítani.

A tejfogyasztással és ezen belül a tehéntejfogyasztással kapcsolatban az utóbbi időben többféle probléma is felmerült. Ezek közül legfontosabb talán a tejfehérje intolerancia és tejfehérje allergia. A tejfehérje malabszorpció a komponensek tökéletlen abszorpciójának köszönhető, melyek aztán a vékonybélben elbomlanak, és másodlagos, nemkívánatos hatásokkal járnak. Az intolerancia enzimhatásnak is köszönhető, mely különböző anyagok felhalmozódásához vezethet, melyeket a szervezet nem képes megemészteni, vagy ezek az anyagok más enzimek blokkolását is okozhatják. Allergiás reakció is kialakulhat a szervezetben a tejfehérjével, vagy a részlegesen lebontott tejfehérjével szemben. A tejfehérje intolerancia legismertebb formája a fenilketonurea, melyben egy öröklött fogyatékosság következtében a fenilalanin-hidroxiláz enzim nem tudja a fenilalanint tirozinná átalakítani, ezért a fenilalnin és patológiás bomlástermékei akkumulálódnak a szervezetben.

A tejallergia a tehéntej kazein vagy laktalbumin alkotórészeivel szembeni azonnali típusú túlérzékenységi reakció, amely immunválasz során IgE antitest termelődik a szervezetben. Az ebben szenvedők egyáltalán semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak, beleértve a tejben pácolt húsokat, vagy a feldolgozás során bármilyen tejtermékkel érintkező ételeket, sőt, gyógyszereket is. Mivel teljesen más jellegű a betegség, a laktáz tabletta egyáltalán nem segít. A tünetek közé bőrproblémák, emésztési zavarok, vagy akár légúti tünetek is tartozhatnak. A vérvizsgálaton és a bőrpróbán kívül az elimináció is hatékony módszer (önvizsgálati): néhány héten keresztül nem szabad tejet tartalmazó ételt fogyasztani, meg kell figyelni, hogy a tünetek jelentkeznek-e, majd újra terhelni a szervezetet. Az örökletes betegséget 3 éves korig kinövik a gyerekek (90%). Ahol a családban tejallergiás van, ott mindenképp érdemes elérni, hogy a gyermek szervezetébe minél később kerüljön csak idegen fehérje, a szoptató anya étrendjéből is kiiktatva a tejfehérjét. Aki felnőtt korban válik tejallergiássá, sajnos egész életében diétás étrendet kell, hogy folytasson. Gyermekeknél és felnőtteknél is kevesebb, mint 5% érintett ebben a betegségben. A tejallergiások közel negyede (15-20%) a marhahúsra is érzékeny, valamint a tehéntejen kívül más emlősök tejére is.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top