A laktóz

A laktóz intolerancia gyakori betegség, melyben a laktáz enzim aktivitása csökkent, ezáltal a laktóz nem bomlik el két összetevőjére, glukózra és galaktózra.

A laktázszint rövid idővel a szülés után a legmagasabb, ezután az életkorral folyamatos laktózbevitel ellenére is csökken. Az emlős állatok felnőtt korukra elveszítik laktózbontó képességüket. Az emberben a betegség 20-40 év között jelentkezik. A föld népességének 75%-a laktázhiányos: az ázsiai, dél-amerikai és afrikai rassz mutatja a legnagyobb hajlamot a laktáz deficiencia kialakulására. Ezzel szemben az észak-európai és az India észak-nyugati részéről származó populációk tagjainál felnőttkorban is elegendő mértékű a laktázaktivitás. 

   

A laikusok gyakorta tévesztik össze a laktóz intoleranciát a tehéntejfehérje (laktalbumin vagy kazein) allergiával (ezt a témát a következő cikkben járjuk körbe). A kazein allergia, nagyságrendekkel ritkább, minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, szemben a laktóz intoleránsoknál észlelt küszöbdózis jelenséggel. 

A laktózintolerancia esetében az emberek panaszként a laza, hasmenéses székletet, puffadást, gyakori teltségérzetet, hasi fájdalmat, flatulenciát és a hányingert említik meg.

A legegyszerűbb a legkézenfekvőbb megoldás, azaz a tej fogyasztásának csökkentése, vagy elhagyása. A laktóz intolerancia diagnózisa, vagy már a gyanúja is a tej kerülésére és speciális kiegészítőkkel elkészített ételek fogyasztására ösztönzi az érintetteket, növelve ezzel egyben kiadásaikat. A laktózmentes, vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-. A tej étrendből történő eliminációja esetén fontos felhívni a páciensek figyelmét a kalcium pótlás fontosságára (napi 1000-1500mg), továbbá – multivitamin készítmények formájában – pótolni kell a tejben található vitaminokat (A, B1, B2, B12, D, E, K) és nyomelemeket (cink). A természetgyógyász, nem elhanyagolható feladata, hogy felhívja a páciens figyelmét a a vivőanyagként történő laktózbevitel lehetőségére. Ennek megfelelően a laktóz intoleranciában szenvedők olvassák el minden étel részletes tájékoztatóját, és ha a laktóztartalomra egyértelmű utalást nem találnak, forduljanak a készítmény forgalmazójához, vagy gyártójához. Meg kell ismertetni a laktóz intoleráns páciensekkel azt a tényt, hogy bizonyos ételek (például kenyér) és táplálékkiegészítők (például édesítő szerek) változó koncentrációban szintén tartalmazhatnak laktózt.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top