A laktóz

A laktóz intolerancia gyakori betegség, melyben a laktáz enzim aktivitása csökkent, ezáltal a laktóz nem bomlik el két összetevőjére, glukózra és galaktózra.

A laktázszint rövid idővel a szülés után a legmagasabb, ezután az életkorral folyamatos laktózbevitel ellenére is csökken. Az emlős állatok felnőtt korukra elveszítik laktózbontó képességüket. Az emberben a betegség 20-40 év között jelentkezik. A föld népességének 75%-a laktázhiányos: az ázsiai, dél-amerikai és afrikai rassz mutatja a legnagyobb hajlamot a laktáz deficiencia kialakulására. Ezzel szemben az észak-európai és az India észak-nyugati részéről származó populációk tagjainál felnőttkorban is elegendő mértékű a laktázaktivitás. 

   

A laikusok gyakorta tévesztik össze a laktóz intoleranciát a tehéntejfehérje (laktalbumin vagy kazein) allergiával (ezt a témát a következő cikkben járjuk körbe). A kazein allergia, nagyságrendekkel ritkább, minimális tejbevitel is tüneteket vált ki, szemben a laktóz intoleránsoknál észlelt küszöbdózis jelenséggel. 

A laktózintolerancia esetében az emberek panaszként a laza, hasmenéses székletet, puffadást, gyakori teltségérzetet, hasi fájdalmat, flatulenciát és a hányingert említik meg.

A legegyszerűbb a legkézenfekvőbb megoldás, azaz a tej fogyasztásának csökkentése, vagy elhagyása. A laktóz intolerancia diagnózisa, vagy már a gyanúja is a tej kerülésére és speciális kiegészítőkkel elkészített ételek fogyasztására ösztönzi az érintetteket, növelve ezzel egyben kiadásaikat. A laktózmentes, vagy prehidrolizált tejek ma már gond nélkül hozzáférhetők. A joghurtokat és sajtokat, továbbá a szója-. A tej étrendből történő eliminációja esetén fontos felhívni a páciensek figyelmét a kalcium pótlás fontosságára (napi 1000-1500mg), továbbá – multivitamin készítmények formájában – pótolni kell a tejben található vitaminokat (A, B1, B2, B12, D, E, K) és nyomelemeket (cink). A természetgyógyász, nem elhanyagolható feladata, hogy felhívja a páciens figyelmét a a vivőanyagként történő laktózbevitel lehetőségére. Ennek megfelelően a laktóz intoleranciában szenvedők olvassák el minden étel részletes tájékoztatóját, és ha a laktóztartalomra egyértelmű utalást nem találnak, forduljanak a készítmény forgalmazójához, vagy gyártójához. Meg kell ismertetni a laktóz intoleráns páciensekkel azt a tényt, hogy bizonyos ételek (például kenyér) és táplálékkiegészítők (például édesítő szerek) változó koncentrációban szintén tartalmazhatnak laktózt.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart
Scroll to Top