Új trend az egészségben: az evéstudatosság

A étkezés területén gyakorolt tudatosság hiánya gyakran összekapcsolódik az emocionális evéssel. Ilyenkor összemosódnak az éhség és az érzelmi feszültség, lehangoltság testi élményei, és az étkezéssel próbáljuk csökkenteni a kellemetlen érzéseket. De vajon milyen az, amikor gyakorolva a teljes tudatosságot úgy étkezünk, hogy teljes lényünkkel jelen vagyunk. Ezt mutatja be az Egészségnevelőben szeptemberben megrendezésre kerülő – mindenmentes – Evéstudatosság I. tréning. 

Mára számos kutatás alátámasztotta a feltételezést, mely szerint az étkezéseink köré szerveződő attitűdjeink megváltoztatása éppolyan fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit teszünk a tányérunkra. A tudatos étkezés, avagy mindful eating lényege, hogy végiggondoljuk, mit miért eszünk, megfigyeljük a testünket, és a választásunkat ne érzelmi alapon, hanem a fizikai jelek alapján hozzuk meg.

She leans against tree, deep in thought

A tudatos jelenlét lényege, hogy figyeljünk a pillanat teremtette élményekre, és ítélkezésmentesen éljük meg a jelent, úgy, ahogy van. Erre született meg a mindful eating koncepciója is, melynek gyökerei a buddhista tradícióra nyúlnak vissza, célja pedig, hogy az étkezés hétköznapi rutin helyett mélyebb, jelentőségteljesebb és élvezetesebb élménnyé váljon. A különböző diétatrendekkel és étkezési útmutatókkal ellentétben a mindful eating nem arról szól, hogy megszabja, mit szabad ennünk és mit nem, sokkal inkább az étkezések mikéntjére, az ezzel kapcsolatos szokásokra, illetve érzelmekre helyezi a hangsúlyt.

Hogyan tudatosítsuk az étkezéshez kapcsolódó beidegződött szokásainkat és mintáinkat?
Hogyan találjunk rá az ételekkel való természetes kapcsolatunkra?
Hogyan együnk kevesebbet úgy, hogy közben teljesen elégedettnek érezzük magunkat?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ az Evéstudatosság tréningsorozat alkalmain.
A 4 órás program alatt átadjuk az evéstudatosság alapjait és mivel működésünk alapelve a gyakorlás, ezért mindezt evés közben tesszük.
A 4 óra alatt 4 könnyű és különleges fogást szolgálunk fel, amelyek segítségével megismerheted, megértheted és megtanulhatod az evéstudatosság alapjait.
Az esemény teljes leírását ITT találod!
Jelentkezés és további információ: elmenylabor@gmail.com
Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top