Esszencia a gyulladás ellen

Egyre komolyabb bizonyítékaink vannak arra, hogy ezek az esszenciális zsírsavak befolyásolják a betegség biokémiáját, ezért nemcsak megelőzik az gyulladást, de javítják a már kialakult betegséggel küzdők állapotát.

A gyulladások egyik oka a citokinek – a makrofágok, vagyis fehérvérsejtek által kiválasztott jelzőfehérjék – hatása. Ezek a citokinek eredetileg a veszélyes fertőző ágenseket ölik meg a szervezetben.  

A krónikus gyulladások egyik legveszélyesebb szövődménye, hogy idővel inzulin-rezisztenciát alakítanak ki a szervezetben, amely a kettes típusú diabétesz egyik egyértelmű előjele. Az inzulin-rezisztensek esetében az inzulin nem képes többé a szervezet vércukorháztartását megfelelően szabályozni.

Az omega-3 zsírsav egy bizonyos receptort hoz működésbe a makrofágokon, amely gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Az omega-3 telítetlen zsírsavak minden sejtmembrán nélkülözhetetlen alkotórészei. Az idegszövet különösen gazdag omega-3 zsírsavakban, mindenekelőtt docosahexénsavban (DHA). Élettani szerepük egyrészt a transzmembrán folyamatok szabályozása, mint a receptorok és ioncsatornák működése, másrészt szubsztrátként szolgálnak az eicosanoidok bioszintéziséhez. Több vizsgálat is felhívta a figyelmet az alacsonyabb omega-3 telítetlen zsírsav szintje és a depresszió közötti összefüggésre. Ugyancsak klinikai vizsgálatok szerint az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásuk révén kedvezően befolyásolják a depresszió tüneteit. A legutóbbi időben két intervenciós vizsgálattal egyértelműen igazolták az omega-3-bevitel pozitív hatását.

A megfelelő omega-3 bevitellel elkerülhetjük a gyulladásokat, többek között a manapság gyakori izületi gyulladást is. Ízületi gyulladásnak nevezzük a csontok végein található porcok, az ízületi tok, valamint az ezt kitöltő ízületi folyadék bármely gyulladással járó megbetegedését. Ez jelentkezhet időszakosan vagy krónikusan is fennállhat, akár hetekig, hónapokig, sőt évekig is eltarthat. A gyulladás duzzanattal, vörösséggel, meleg érzéssel és fájdalommal is járhat, melyből következik, hogy funkcióját kevésbé vagy szinte egyáltalán nem képes ellátni.

A Zinzino BalanceOil kiváló minőségű, EPA és DHA zsírsavakban gazdag halolajak és speciálisan kiválasztott, polifenolokban gazdag extra szűz olívaolaj kombinációjaként segít a megfelelő omega-3 bevitelben.

Horváth Norbert gastro coach

Shopping Cart

Vásároljon 25 000 Forint felett és ajándékba kap egy csomag probiotikumot, mely 4 féle algát tartalmaz!

Scroll to Top