Barion Pixel

A belső béke illata: cédrus

A cédrus égig nyúló alakja már az emberiség korai írásos emlékeiben megtalálható. Pakisztán nemzeti fája, Libanon nemzeti zászlajának nemes növénye, és hindu legendák őrzik hírét. De nem csak az ősi keleten övezi mély tisztelet. Az ókori római költő, Vergilius is megénekelte fenséges mivoltát. Mi a cédrus olajjal tisztelgünk sokszínű segítségnyújtása előtt.

A különböző fákból származó cédrusolaj és általában a cédrusfa hosszú múltra tekint vissza. Úgy gondolják, hogy a libanoni cédrus az egyik első természetes illóolaj. A sumérok a cédrusfát az élet fájának tekintették. Az ősi törzsek úgy vélték, hogy Isten a kozmosz energiáját a cédrusban tartja, és hogy a fa szent, hatalommal, nagysággal és halhatatlansággal ajándékozza meg az arra érdemeseket. Az egyiptomiak beépítették a balzsamozó rituáléikba. A föníciaiak és az asszírok még cédrust is használtak hajóflották építéséhez.

A cédrus olaja elősegítheti az érzelmi egyensúlyt, a lassulós békét hozza el számodra egy hosszú nap végén, amikor pihentető környezetet szeretnél teremteni magadnak. A cédrusfaolaj nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik mind az elme, mind a test számára. Orvosi cikkek tucatjai szólnak arról, hogy számos állatkísérlet szerint a cédrusfaolajban található cedrol nyugtató hatással lehet a hangulatra, csökkenti a szorongást és a stresszt.  Megnyugtató volta mellett még fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vizelethajtó

Cédrusfaolaj bőrre

A cédrusfaolaj gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Ez előnyös lehet olyan bőrbetegségek esetén, mint a pattanások. Próbáld ki, hogy néhány csepp cédrusfa illóolajat adsz az arcradírodhoz. 

A cédrusfaolaj más bőrbetegségek esetén is hasznos lehet. Például csökkentheti a hegek megjelenését, kisebb sebeket kezelhet, enyhítheti az ízületi gyulladásos fájdalmat és az ekcéma tüneteit.

Cédrus olaj hajhullás ellen

Az alopecia areata olyan betegség, amelynek hatására az immunrendszer megtámadja a hajhagymákat, ami hajhulláshoz vezet. A cédrusfa egyike azon számos illóolajnak, amelyek javíthatják a haj növekedését.

A fejbőr masszírozása cédrusfaolaj keverékkel segíthet csökkenteni és megnyugtatni a viszkető, hámló fejbőrt. Ez előnyös lehet a korpásodás és a fejbőr ekcémájának kezelésében. Kipróbálhatsz négy-öt csepp cédrusfaolajat közvetlenül a samponodba vagy hajbalzsamodba. 

 

Cédrusfa illóolaj alváshoz

Aromaterápiás kezelésként a cédrusfaolaj nyugtató tulajdonságokkal bírhat, így előnyös lehet az alkalmi álmatlanság enyhítésére. Próbálj aromaterápiás kezelésként cédrusolajat használni, vagy lefekvés előtt adj néhány cseppet egy forró fürdőbe.


Horváth Norbert gastro coach


Shopping Cart
Scroll to Top