Lisztérzékenység és psziché

A lisztérzékeny felnőtteknél leírt fokozott pszichiátriai sérülékenység felvetette a kérdést, hogy vajon gyermek- és serdülőkorban is együtt jár-e a betegség pszichológiai zavarokkal?

A  lisztérzékenység fokozhatja az evészavarok gyakoriságát, kiváltképpen serdülőkorban. Számos mechanizmust felsorolnak, amelyen keresztül a betegséggel járó, igen szigorú diéta a sérülékenyebb serdülők esetében evészavar — elsősorban bulimia nervosa — kialakulását segítheti elő.

A gluténmentes étrend miatt megemelkedik a táplálék iránti tudatosság, gyakran kell az étkezéssel gondolati szinten foglalkozni. Ugyancsak fontos szempont, hogy a lisztérzékeny fiataloknál általában kitolódik a serdülőkori érés, illetve hogy a diéta bevezetése súlygyarapodást eredményez. Ez utóbbi jelenség hátterében elsősorban az áll, hogy a jól menedzselt diéta hatására a bél nyálkahártyája regenerálódik, így egyre hatékonyabban képesek felszívódni a tápanyagok. Azoknál a személyeknél, akiknél a bélrendszeri tünetek erősek voltak — így korábban a felszívódási zavar miatt inkább soványság jellemezte őket —, a súlygyarapodás először örvendetes; azonban később nem kis kihívást jelenthet egy súlytartó étrend kialakítása. Szerepe lehet a krónikus betegségekben gyakori, nem-specifikus „kiégésnek” (a személy „elfárad” az állapot menedzselésében), illetve annak is, hogy a lisztérzékenység nehezíti a szülőktől való függetlenné válást, az autonómia kialakulását.

A diétával járó nehézségek (nem olyan ízletesek az ételek, nem lehet mindenhol kapni őket) szociális kihívásokhoz is vezetnek, a serdülő nem mindig tud részt venni a kortársak programjaiban (főleg, ha azokban az evésnek/ivásnak kiemelt szerep jut), így erôssé válhat a kortárscsoport negatív nyomása. A tapasztalatok alapján ezek a tényezők leggyakrabban 12—17 éves kor között vezetnek a diéta megszegéséhez, s problémás evéshez. A szerzők egyik lehetséges dinamikának azt tartják, hogy a szigorú diéta, amely erősen igénybe veszi a kontrollfunkciókat, visszacsapásként, mintegy lazításként rohamevésekhez vezet. A serdülő ezeket kompenzálni igyekszik, így bulimiás viselkedések jelennek meg. Mivel a gluténmentes diéta bevezetése gyakran jár súlygyarapodással, a serdülő elégedetlen lehet megváltozott külsejével, testképével, ami a súlycsökkentő technikák gyakoribb használatát idézheti elő. A lisztérzékenységben gyakrabban leírt hangulati zavarok további rizikófaktort jelentenek az evészavarok irányában. 

Az új életmóddal együtt járó lelki terhelés kapcsán érdemes lehet felkeresni egy erre a területre szakosodott segítő szakembert. 

Horváth Norbert  gastro coach

Shopping Cart
Scroll to Top